Over kippen- en staakbonendorp Hegelsom | info@heemkundehegelsom.nl

VAN PAROCHIEHUIS NAAR MFC DEBIJE

Verenigingsgebouw

In de periode augustus 1932 tot juni 1933 werd de Hubertuskerk gebouwd en de eerste mis vond plaats op 8 oktober 1933. Er bleek een grote behoefte aan een verenigingsgebouw en het kerkbestuur besloot om een klein verenigingsgebouw te stichten dat gemakkelijk voor uitbreiding vatbaar was. Op 16 juli 1934 vond de aanbesteding plaats voor het eerste gedeelte van het “patronaat”, zoals het gebouw genoemd werd (grote en kleine zaal). De bouw werd gegund aan aannemer Th. Verberkt uit Horst voor de som van ƒ 3.036,00 (thans € 1.378,00). Al vrij snel bleek dat het gebouw te klein was en op 1 september 1935 vond al de aanbesteding plaats voor de uitbreiding met de kelder en het toneel (bühne). De gunning ging naar aannemer Gerard Joosten uit Horst voor de som van ƒ 4.980,00 (thans € 2.260,00). Op 6 januari 1936 werd er al een toneeluitvoering in de nieuwe zaal door de toneelclub “St. Genesius” uit Horst gehouden.

Foto 1950 of later Schoolgebouw en rechts het Patronaat

 

Veelzijdig gebruik patronaat

Door veel verenigingen en instanties werd gebruik gemaakt van het patronaat. Tijdens de oorlogsjaren 1940 – 1945 werden er zelfs evacuees gehuisvest. Op 15 juni 1948 ging de kleuterschool van start en deze vond onderdak in het patronaat op de bühne. Een grote kachel zorgde in de winter voor warmte en de lampen moesten altijd branden. De kinderen konden spelen op de betegelde binnenplaats tussen de school en het patronaat. In 1960 werd een nieuwe kleuterschool aan de Heijnenstraatgebouwd en op 1 april 1961 werd het patronaat verlaten en verhuisd naar de nieuwe locatie. In de vijftiger jaren werd, wegens plaatsgebrek in de lagere school, ook nog lesgegeven in de kleine zaal van het patronaat. Rond 1960, toen de zaal van verwarming en een linoleumvloer werd voorzien, heeft de lagere school een aantal jaren de grote zaal van het patronaat gebruikt voor gymnastiekoefeningen.

Overdracht patronaat aan verenigingen

In 1974 besloot het kerkbestuur de exploitatie van het patronaat te beëindigen en deze over te dragen aan de Hegelsomse verenigingen. Tijdens een bijeenkomst waren vier verenigingen bereid om de exploitatie van het gebouw over te nemen, de muziekvereniging St. Hubertus, de gemengde zangvereniging Egelsheim, de carnavalsvereniging D’n Tuutekop en de Bejaardenvereniging (KBO). Het gebouw werd voor een symbolisch bedrag van ƒ 1,00 overgedragen en het kerkbestuur verleende het recht van opstal.

Stichting Parochiehuis Hegelsom

Er werd besloten om een stichting op te richten en dat gebeurde op 28 februari 1975. De stichting kreeg de naam “Stichting Parochiehuis Hegelsom”. Het doel van de stichting is: “Het beheer en de exploitatie van een gebouw dat voorziet in de behoefte aan geschikte lokaalruimte voor de activiteiten van plaatselijke bonafide verenigingen en stichtingen op maatschappelijk, levensbeschouwelijk, recreatief en kultureel gebied”.

Het stichtingsbestuur bestaat uit 9 personen en de verdeling is als volgt: Carnavalsvereniging D’n Tuutekop 2 leden, gemengde zangvereniging Egelsheim 2 leden, muziekvereniging St. Hubertus 2 leden, KBO 1 lid, Kerkbestuur H. Hubertusparochie 1 lid en de voorzitter als neutraal lid. In het eerste stichtingsbestuur namen zitting Frans Aerts, Jac Achten, Martin Baltessen, Toon Geurts, Jan Keijsers, Toon van der Sterren, Jac Wijnands en Sef Zanders. Voorzitters van de stichting waren:

Frans Aerts :        periode 28 februari 1975 tot 2 november 2000

Jan Arts :             periode 2 november 2000 tot 27 november 2008

Wim Keijsers :     periode 27 november 2008 tot 1 januari 2019

Hay Arts :            periode 1 januari 2019 tot 3 mei 2024

Alex Janssen :    periode 3 mei 2024 tot op heden

Zaal Debije

Het gebouw kreeg in 1975 de officiële naam “Zaal Debije”. De zaal werd vernoemd naar Leonard Debije (1897-1975), die op 1 augustus 1937 werd geïnstalleerd als eerste pastoor van de H. Hubertusparochie Hegelsom. In 1975 werd gestart met de uitbreiding van het cafégedeelte. In de periode 1989-1992 werden de zaal, bühne en kelder verbouwd. In de periode 2001-2002 werd het gebouw uitgebreid met een vergader- en opslagruimte en deze ruimten werden aan het schoolgebouw aangebouwd. In 2011 werd het café verbouwd met een nieuw buffet en een fotowand.

Foto’s 2020 Terras café Debije tijdens de Corona Crisis

Foto 2021 Stembureau Zaal Debije

 

MFC Debije

In 2020 werden plannen gemaakt om te komen tot een complete renovatie van het gebouw. Het gebouw voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd, zoals constructie dak, luchtbehandeling, te hoge energiekosten en onvoldoende sanitaire voorzieningen. In samenspraak met de verenigingsbesturen werden de eisen opgehaald waaraan het gebouw zou moeten voldoen. In de definitieve bouwplannen werden een professionele keuken en cafetaria opgenomen, duurzame voorzieningen als ook een nieuwe ruimte boven het cafégedeelte voor vergaderingen en kleine feestjes. Besloten werd het gebouw, met uitzondering van de kelder en bühne, volledig te slopen en nieuw te bouwen. Het gebouw werd ook voorzien van zonnepanelen. De vergunningverlening en de financiering van de bouwkosten vergde veel meer tijd dan was voorzien en uiteindelijk kon op 27 februari 2023 gestart worden met de sloop en daarna bouw van het nieuwe MFC Debije. Eind 2023 was de bouw gereed en vanaf januari 2024 konden de verenigingen weer gebruikmaken van het vernieuwde gemeenschapshuis. Op 20 april 2024 werd het MFC Debije officieel geopend door de burgemeester, Ryan Palmen en wethouder Elbert Joosten van de gemeente Horst aan de Maas.

Foto’s 20 april 2024 Links openingshandeling door burgemeester Ryan Palmen en wethouder Elbert Joosten en rechts toespraak door de voorzitter van het stichtingsbestuur Hay Arts

Foto 2024 MFC Debije met links het Cafetaria Debije

 

Ons dorp beschikt nu weer over een modern, duurzaam en mooi multifunctioneel gemeenschapshuis, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten!

Hegelsom, juni 2024 Samensteller: Jan Arts, vrijwilliger Stg. Heemkunde Hegelsom