R.K. Heilig Hartschool Hegelsom
Oprichting en bouw
De Zusters Ursulinen van de Congregatie ”De Bisweide” uit Grubbenvorst waren al sinds 1892 in het lager onderwijs in Horst werkzaam.
Op 14 augustus 1929 werd door de Zusters Ursulinen van de Congregatie “De Bisweide” uit Grubbenvorst aan de gemeenteraad van Horst om medewerking gevraagd voor de stichting van een bijzondere lagere school in Hegelsom op een stuk bouwland van Jacob Lemmen, landbouwer in ons dorp. Op 17 augustus 1929 kon men een lijst met de vereiste handtekeningen overleggen waaruit moest blijken dat ouders van 58 kinderen het volgende verklaarden: ”Ondergetekenden, allen ouders van de hieronder achter elk hunner namen vermelde kinderen, verklaren ter voldoening van het bepaalde sub a in het eerste lid van artikel 73 der L.O.-Wet 1920 dat zij deze kinderen in de aanvrage van het zedelijk lichaam der Congregatie ”De Bisweide” te Grubbenvorst bedoelde school zullen bezoeken.” Uit de open plaatsen in de lijst en uit het feit dat de school een jaar later met 81 leerlingen zou starten, blijkt dat nog niet iedereen wilde meewerken.
Heel vlug na de indiening van de lijst besloot de gemeenteraad van Horst op 4 september 1929 de vereiste medewerking te verlenen. Begin maart 1930 vond de aanbesteding plaats en op 8 april 1930 werd de bouwvergunning verleend door het gemeentebestuur van Horst.
De bouw werd gegund aan:
Architect : J. (Joseph) Franssen uit Roermond
Aannemers : J. (Sef) Cuppen en F. (Frens) Poels, beiden uit Horst voor de aanneemsom van Ƒ 22.680,00 (thans € 10.292).
Gedenksteen
In de muur van de oostvleugel van het schoolgebouw (thans nog aanwezig) werd een
gedenksteen gemetseld met de volgende inscriptie:
DIVIno CorDI JesU! par VULIs nostrls DILeCtls Chrlstl
(Aan het Goddelijk Hart van Jezus / voor onze kleine kinderen / de beminden van Christus)
De hoofdletters vormen samen in Romeinse cijfers het jaartal 1930.
De eerste schooldag was op 1 september 1930. De plechtige inzegening van de lagere school was op zondag 7 september 1930. Na een Plechtige Hoogmis om half tien ’s morgens in de Lambertuskerk in Horst ging het in optocht naar de school in Hegelsom voor de plechtige opening. Voorop een stoet ruiters met paarden, van kop tot staart met strikjes en lintjes gedecoreerd, dan een regiment wielrijders, met keurig versierde rijwielen, de Eerwaarde Zusters met de nieuwe leerlingen van de school, de Koninklijke Harmonie van Horst, de auto’s, waarin gezeten de Eerwaarde Heren Geestelijken, verder nog enkele rijk met bloemen versierde landauers, waarin hadden plaatsgenomen de andere autoriteiten en genodigden.

Opening en inzegening H. Hartschool op 7 september 1930
Naam school
Van 1930 tot 1985 : R.K. Heilig Hartschool Hegelsom, lagere school
Van 1985 tot 1995: Basisschool Hegelsom
1995 tot heden : Basisschool Onder de Linde
Kerkbestuur wordt schoolbestuur
In 1933 werd de Heilige Hubertuskerk in Hegelsom voltooid en in gebruik genomen. Hegelsom was een parochie (rectoraat) geworden en rector Leonard Debije woonde in de nieuwe Pastorie. De school zomaar overnemen van de Zusters ging niet. Rector Debije zorgde er via allerlei instanties voor, dat op 9 december 1933 het bestuur van de Zusters Ursulinen in Grubbenvorst via een machtiging de exploitatie van de Hegelsomse lagere school overdroeg aan het Kerkbestuur van Hegelsom.
Hoofd van de school
Mère Catharina (Stoffels, Agnes Metheija Maria) van het Ursulinenklooster in Grubbenvorst was van 1930-1933 het eerste hoofd van de school.
In november 1933 gaven de Zusters aan zich terug te willen trekken. Hegelsom was een Meisjesschool. Van de 4 klassen werden alleen in de 2 laagste klassen jongens toegelaten. Een aparte jongensschool werd er niet gebouwd. Een volledig gemengde school (wat rector Debije wilde) onder leiding van Zusters was in die jaren ondenkbaar. Op 15 december 1933 was het bescheiden afscheid van Mère Catharina en met ingang van 16 december 1933 werd door het kerkbestuur/schoolbestuur J.M.J. (Jan) Wijnen (onderwijzer in Melderslo, toen woonachtig in Horst en geboren in Maasbree op 21-10-1906) als hoofd aangesteld.
Jan “Meester” Wijnen was hoofd van de lagere school van 1933 tot 1972. Tot aan zijn pensionering in 1971 bleef Meester Wijnen actief in onderwijsorganisaties om zijn vernieuwende ideeën over “denkend leren” uit te dragen.
Jan Wijnen overleed op 2 maart 1994 op 87-jarige leeftijd.

Foto 1950 of later Schoolgebouw en rechts het Patronaat
50 jaar lagere school in Horst-Hegelsom (1930-1980)
Naar aanleiding hiervan heeft meester Gert G.F. Verheijen (onderwijzer in Hegelsom) het boekje “Meester laat me door” gemaakt. Het 1e exemplaar is tijdens de festiviteiten in 1980 aangeboden aan oud-schoolhoofd meester Wijnen. In dit boekwerk is de geschiedenis van de school beschreven: inclusief vele foto’s en het leerlingenbestand van 50 jaar.
Het volledige boekwerk (Meester Laat Me Door) is terug te lezen op de website www.heemkundehegelsom.nl van de Stichting Heemkunde Hegelsom.

