NS station HORST-SEVENUM
Het enkelspoor van de spoorlijn Eindhoven-Venlo werd op 1 oktober 1866 in gebruik genomen en het dubbelspoor op 21 januari 1882. In de beginperiode kwam viermaal per dag een stoomtrein langs. De spoorlijn zorgde voor werkgelegenheid en welvaart in de dorpen Horst en Sevenum, omdat veel inwoners in dienst kwamen van de spoorwegen.
In 1956 is de spoorlijn Eindhoven-Venlo geëlektrificeerd (elektrische bovenleidingen). Er was ook bij het station een derde perronspoor en dat werd hoofdzakelijk gebruikt voor het laden en lossen van vee, stro, suikerbieten, kolen en aardappelen. Als centraal punt voor het bietenvervoer per spoor was station Horst-Sevenum een van de grootste van ons land. Door het toenemende gebruik van vrachtauto’s werd de losplaats in 1972 gesloten. Het stationsgebouw deed daarna alleen dienst als wachtruimte en verkooppunt van treinkaartjes.
Het derde spoor is in november 2021 verwijderd.

Foto: Storten van suikerbieten in de treinwagon op derde perronspoor door de Firma J. van der Sterren uit ons dorp voor transport naar de suikerfabriek
In 1864 werd begonnen met de bouw van het stationsgebouw naar een ontwerp van architect Karel Hendrik van Brederode. Op 1 oktober 1866 werd ook het stationsgebouw in gebruik genomen. In het stationsgebouw woonde op de bovenverdieping de stationschef met zijn gezin. De stationschef was verantwoordelijk voor een goede gang van zaken op het station en hij bediende de seinen en de wissels. Beneden in het stationsgebouw waren een hal, bureau, een wachtkamer en een trapportaal. Het gebouw werd al snel te klein en in 1871 en 1872 werd het gebouw vergroot met twee zijvleugels met wachtkamers. Rond 1915 werd het middendeel van het station verhoogd met een tweede verdieping. Ook werd het dak van pannen voorzien. Na het einde van de oorlog in 1945 werd het gebouw nog witgepleisterd.
Op 19 maart 1979 diende de gemeenteraad van Horst een aanvraag in om het station Horst- Sevenum op de Rijksmonumentenlijst te plaatsen en dit werd in 1980 goedgekeurd. Vanaf die tijd is het NS-station Horst-Sevenum een rijksmonument.

Wachtruimte stationsgebouw voor de verbouwing in 2013
In 1992 werd het stationsgebouw grondig gerenoveerd. In 1995 werd de eerste kaartautomaat buiten het stationsgebouw geplaatst, wat in 1997 de sluiting van het stationsgebouw betekende: het loket was overbodig geworden. In eerste instantie bleef de wachtkamer nog geopend voor reizigers, maar vanwege vele vernielingen ging het gebouw op slot. De reizigers stonden daarna letterlijk in de kou. Pas in 2013 kreeg het gebouw een nieuwe bestemming. In september/oktober 2013 is het stationsgebouw intern verbouwd.
Op 1 oktober 2013, precies 147 jaar na de eerste openingsdatum, is het stationsgebouw weer opengegaan onder de naam “Staatsie 1866”. Er was sinds die datum een stationsrestauratie en een Bed & Breakfast gevestigd: “Staatsie 1866”. Bij dat bedrijf konden gehandicapten en bijstandsgerechtigden werkervaring opdoen. In 2020 kwam daar echter een einde aan door de uitbraak van het coronavirus en het faillissement.
In oktober 2024 is er een Lunchroom/Gastrobar “De Conducteur” in het stationsgebouw geopend. Bij “De Conducteur” werken mensen met een educatieve achterstand die om welke reden dan ook een afstand hebben tot de arbeidsmarkt om ervaring op te doen, maar deze is
na een maand alweer gesloten in verband met het ontbreken van een geldige vergunning.
Op 3 februari 2025 is door het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Horst aan de Maas de exploitatievergunning aan “De Conducteur” verleend. Op maandag 10 februari 2025 is de lunchroom weer geopend.

1915 Station Horst-Sevenum

2012 Station Horst-Sevenum