HEGELSOM 80 JAAR VRIJHEID
Op zaterdag 23 november jl. werd in ons dorp stilgestaan bij 80 jaar bevrijding.
BLOEMLEGGING BIJ HET OORLOGSMONUMENT OP HET KERKHOF
De dag begon om 13.30 uur met het officiële gedeelte bij het oorlogsmonument op het kerkhof. Op dat moment waren ruim 20 militaire voertuigen met hun “bemanning” van de drie op deze dag door de gemeente Horst aan de Maas gereden bevrijdingstochten aanwezig. Het muzikale gedeelte werd opgeluisterd door de met hen meegereisde pipers van “Murray’s Rigement Pipes en Drums”.
Binnenkomst Piperband “Murray’s Rigement Pipes en Drums” en de deelnemers aan de bevrijdingstochten op het kerkhof.
Door de voorzitter van de Stichting Heemkunde Hegelsom, Nelly Dekker-Geurts, werd iedereen welkom geheten en in het bijzonder de genodigden Pastoor/deken Wilson Varela, wethouder Robert Martens van de gemeente Horst aan de Maas en Hay Arts van hetDorpsplatform.
Welkomstwoord door de voorzitter van de Stichting Heemkunde Hegelsom, Nelly Dekker-Geurts, waarna de namen van de Hegelsomse oorlogsslachtoffers werden genoemd.
Bloemlegging bij het oorlogsmonument door Maria Hellegers-Aerts
Na het noemen van de namen van de Hegelsomse oorlogsslachtoffers werden bloemen gelegd bij het oorlogsmonument door Maria Hellegers-Aerts (86 jaar), ook haar ouders overleefden het bombardement op 1 augustus 1942 op de Bosstraat niet en John en Henriëtte Wilbers namens museum “Oorlog in de Peel” in samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas.
Bloemlegging door John en Henriëtte Wilbers
Monument voor de Hegelsomse oorlogsslachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog op het kerkhof
Het officiële gedeelte werd afgesloten door de piperband.
Einde officieel gedeelte door piperband “Murray’s Rigement Pipes en Drums”
Na het officiële gedeelte bleven de militaire voertuigen met hun bemanning nog even in ons dorp, waarna zij via de Pastoor Debijestraat en Stationsstraat vertrokken richting Horst voor het defilé bij het gemeentehuis. De genodigden en andere belangstellenden gingen naar het MFC Debije voor hetbevrijdingsconcert en de tentoonstelling.
Militaire voertuigen, welke deelnamen aan de bevrijdingstochten in de gemeente Horst aan de Maas
De reddingshond mocht ook mee met de bevrijdingstocht
De bevrijdingstocht verliet ons dorp via de Pastoor Debijestraat en Stationsstraat richting Horst-centrum voor het defilé bij het gemeentehuisDe bevrijdingsoptocht verlaat ons dorp op weg naar Horst
MINI-BEVRIJDINGSCONCERT
Het programma ging om 14.00 uur verder met een mini-bevrijdingsconcert door de muziekvereniging St, Hubertus onder leiding van dirigent Hub Nickel en de beide koren van de gemengde zangvereniging Egelsheim onder leiding van dirigent Eric Roefs met pianobegeleiding door Ludmila Seroo-Ferroni.
Na afzonderlijke uitvoeringen door de muziekvereniging St. Hubertus en de beide koren van de gemengde zangvereniging Egelsheim, werd het mini-bevrijdingsconcert gezamenlijk afgesloten met het lied “We’ll meet again” van Vera Lynn.
Na een dankwoord door de voorzitter van de Stichting Heemkunde Hegelsom, Nelly Dekker- Geurts, werd de tentoonstelling geopend.
Welkomstwoord door voorzitter Stichting Heemkunde Hegelsom, Nelly Dekker-Geurts, in het MFC Debije
Uitvoering door muziekvereniging St. Hubertus onder leiding van dirigent Hub Nickel
Uitvoering door gemengde zangvereniging Egelsheim onder leiding van dirigent Eric Roefs en pianiste Ludmila Seroo-Ferroni
Uitvoering muziekvereniging St. Hubertus
Uitvoering gemengde zangvereniging Egelsheim met pianiste Ludmila Seroo-Ferroni
TENTOONSTELLING “HEGELSOM 80 JAAR VRIJHEID”
De tentoonstelling is opgesteld door de Stichting Heemkunde Hegelsom en haar vrijwilligers. Te zien waren onder andere verhalen, documenten en foto’s van Hegelsomse jonge mannen die ver buiten het dorp hebben gevochten en/of gewerkt. En het “vergeten” vliegtuig, dat crashte op 2 juni 1942 op de grens van Horst en Hegelsom, verhalen en foto’s over joodse onderduikers, wie waren onze bevrijders (ze hebben een gezicht gekregen) en van waar kwamen zij, als ook verhalen van evacuees uit America en Grubbenvorst met documenten en foto’s. Ook was er de film te zien van de begrafenis van de 6 slachtoffers van het bombardement op de Bosstraat in augustus 1942.
Bij binnenkomst werden de bezoekers van de tentoonstelling in passende kleding welkom geheten door Ria Geurts-van Helden en Corrie van Neerven-Dijckmanns
De tentoonstelling werd druk bezocht
Tentoonstellingspanelen in het café, de zaal en bühne van het MFC Debije
Overzicht tentoonstelling vanaf de bühne
Gezellig napraten na de bezichtiging van de tentoonstelling
Bezoekers kregen een breder beeld van de oorlogsjaren in de regio, met foto’s van jonge mannen die hun leven gaven voor de vrijheid. De focus lag op de gebeurtenissen in de laatste dagen voor de bevrijding.
Veel inwoners en oud-inwoners van ons dorp kwamen een kijkje nemen. Teruggezien kan worden op een indrukwekkende en mooie herdenking van “Hegelsom 80 jaar vrijheid”.